در قرآن کریم این کتاب وحی الهی بیش از 40 بار واژه استکبار و مستکبرین در سورهها و آیات مختلف ذکر شده است.
در رابطه با معنای آن میتوان گفت واژه استکبار از ماده کبر و به معنای برتریخواهی و امتناع از پذیرش حق از روی عناد و تکبّر است.
همانطور که می دانید اولین مستکبر در جهان خلقت، شیطان بود که در مقابل دستور خداوند متعال ایستاد و نه تنها به دلیل این خوی استکباری، زیر بار حق نرفت و خداوند او را جزء کافران قرار داد، بلکه به گمراهی و ضلالت انسانها و دعوت آنان به پلیدی و فسق، جنگ و جدال، قتل و غارت و هرگونه فساد روی آورد. (سوره ص، آیات 71- 85) از این رو اگر گفته شود روحیه استکباری، خصلت و خوی شیطانی است سخن گزافهای نیست.
قرآن کریم در سوره اعراف آیه 36، تکذیب آیات الهی و استکبارورزی را کنار هم قرارداده و گویا مستکبرین را جزء کافران محسوب نموده و به آنان وعده عذاب دائمی میدهد. همچنین در سوره جاثیه آیه 31 آنان را جزء مجرمان میشمارد.
قرآن کریم در سوره غافر آیات 47و 48، مستکبران را در مقابل عظمت و دستگاه الهی همچون اصحاب فیل و شکست معجزه آسا و خفت بار آمریکائیان در بیابان طبس، آنقدر ضعیف و ذلیل میداند که هیچ کاری از آنان برنمیآید.
خداوند متعال در سوره توبه آیه 3 از کافران مستکبر، اعلان برائت و بیزاری نموده، با آنان اعلان مبارزه میکند و مسلمین را از آنان پرهیز میدارد و در نهایت در سوره نساء آیه 173 وعده عذاب و جهنم به آنان میدهد.
آنچه از آیات الهی برمیآید اینکه خداوند متعال تنها راه نجات آنان را از عذاب الهی، توبه و کنار گذاشتن خوی استکباری می داند. همچنین می توان گفت استکبار ستیزی یک صفت الهی است و خداوند متعال خود اولین استکبارستیز است که هیچ راه مذاکره، کوتاه آمدن و تخفیفی را برای مستکبران قائل نشده است.
نظرات