نشست «اهمیت تاریخ اجتماعی شیعیان و کاربرد آن در مسائل امروز» برگزار شد

نشست-انجمن-تاریخ

نشست «اهمیت تاریخ اجتماعی شیعیان و کاربرد آن در مسائل امروز» با حضور سرکار خانم فاطمه میری‌طایفه‌فرد در تاریخ دوشنه 22 اردیبهشت ماه با همکاری معاونت پژوهش جامعه الزهرا(س) و ارتباط مستقیم با حوزه‌های علمیه استان قزوین(کوثر قزوین و زینبیه آبیک) برگزار شد .
این نشست برگرفته از پایان نامه سطح سه ایشان با موضوع تاریخ اجتماعی شیعیان امامیه بود که منطقه جغرافیایی مورد توجه شهر قزوین بوده‌است که در آن سرکار خانم میری طایفه فرد به بررسی تعریف و حدود و ثغور تاریخ اجتماعی پرداختند و بعد از بیان ارایه تعاریف گوناگون، مصادیق تاریخ اجتماعی را بیان کردند. ایشان علاوه بر بیان مفاهیم مرتبط با نشست، به مصادیق این مباحث در شهر قزوین اشاره کردند. بیان سبک زندگی و زندگی روزانه شیعیان قزوین آداب و رسوم حرف و هنر و علم و کتابت، همه از موارد موردی بود که مورد بررسی قرار گرفت.
در این نشست علمی بیان شد؛ تاریخ اجتماعی رویکردی نو به تاریخ است که سبک و نگاه نو در تحقیقات تاریخی برای پژوهشگران ایجاد می‌کند. با بررسی تاریخ اجتماعی مناطق مختلف، اطلاعات بی‌بدیلی از مناطق جغرافیایی به دست می‌آید. این نوع تاریخ‌نگاری روابط بين همه انسان‌ها را مورد توجه قرار داده و در مقام تدوين حوادث تاريخي بر خلاف شيوه سنتی به چهره‌های شاخص توجه نمی‌كند؛ بلكه لايه‌های زيرين جامعه را مورد واکاوی قرار می‌دهد. تاریخ اجتماعی یکی از شئون تاریخی است که بنا دارد به بعد مغفول مانده از مردم اجتماع بپردازد. بعدی که در طول تاریخ با بی‌توجهی روبرو بوده است. دلیل این امر شاید پررنگ بودن زندگی شاهان و حاکمان بوده است و تاریخ نگار ترجیح داده است به بعدی از تاریخ بپردازد که در آن وقایع مهمی در حال وقوع است و در صدد ثبت وقایع مردمان فرودست نبوده است. همین اتفاق بزرگ‌ترین علت کم بودن داده‌های تاریخ اجتماعی است. این محدودیت ما را از با نقاط مبهم در زندگی اجتماعی مردم مواجه کرده است. کم انگاری این بعد زندگی مردم گاهی در مسیر کلی شناخت ضربه می‌زند. در این میان تاریخ اجتماعی شیعیان نیز تحت تاثیر همین اتفاقات است. شیعیان که در قرون اولیه در ایران اقلیت را تشکیل می‌داده‌اند. همین امر باعث کم بودن اطلاعات در بسیاری از شئونات زندگی آنان است. این امر وقتی به تاریخ اجتماعی شیعیان در منطقه‌ای خاص می‌رسد داده‌ها را کم‌تر می‌کند. گاهی این کمبود اطلاعات، نقاطی را مبهم می‌کند و گاهی داده‌هایی درباره مطالب خاص عرضه می‌کند.

مطالب مرتبط :

اشتراک گذاری:

نظرات

نظری هنوز ارسال نشده است

ارسال نظر

ارتباط با جامعة الزهرا(س)

  • نشانی: قم، سالاریه، بلوار بوعلی
  • مرکز تلفن: ۳۲۱۱۲۰۰۰
  • دورنگار: ۳۲۹۲۵۱۱۰
  • صندوق پستی: ۳۷۱۸۵۳۴۹۳
  • کد پستی: ۳۷۱۶۹۱۶۶۴۵