به مناسبت هفته امور تربیتی؛

معرفی کتاب «زن از سلوک عرفانی تا تمدن‌ اسلامی»

کتاب زن از سلوک عرفان

کتاب «زن از سلوک عرفانی تا تمدن‌ اسلامی» به مناسبت هفته امور تربیتی جهت مطالعه به بانوان طلبه معرفی و توصیه شد.

به گزارش روابط عمومی، اداره کل امور تربیتی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها به مناسبت هفته امور تربیتی، مطالعه کتاب «زن از سلوک عرفانی تا تمدن ‌اسلامی» اثر شیخ محمد حسن وکیلی را به طلاب این مجموعه توصیه کرد.

کتاب «زن از سلوک عرفانی تا تمدن ‌اسلامی» اثر شیخ محمد حسن وکیلی که توسط مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام منتشر شده است، به نقش بی‌بدیل زنان در شکل‌گیری و پیشرفت تمدن‌ها می‌پردازد.

نویسنده با نگاهی عمیق به منابع اسلامی و عرفانی، جایگاه والای زن را در عرصه‌های مختلف زندگی، از خانواده تا جامعه، به تصویر می‌کشد. شیخ وکیلی با ردّ تفاسیر نادرست و تحریف‌شده از آموزه‌های دینی، به نقش محوری زن در تربیت نسل، حفظ ارزش‌های اخلاقی و پیشبرد اهداف اجتماعی اشاره می‌کند و نشان می‌دهد که محدودیت‌های تحمیلی بر زنان، مانع از شکوفایی استعدادها و توانایی‌های بالقوه آنان بوده است.

کتاب دارای دو بخش سلوک فردی و سلوک اجتماعی(نقش بانوان در تمدن اسلامی) است که بخش اول مبحثی نو و تازه است که ظاهرا پیش از این در کتابی به این شکل مستقل مورد بحث قرار نگرفته است. در واقع راه رسیدن به اعلی درجه کمال برای همه باز است و همه نیز باید در عرصه اجتماع و ساختن تمدن اسلامی نقش آفرینی کنند ولی هر کس به تناسب خصوصیات روحی و جسمی خود باید از مسیری حرکت کرده و باری متناسب با خود را بردارد.

در بخش اول سعی شده تفاوت های مرد و زن در سلوک عرفانی توضیح داده شود و نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدید هر یک تبیین گردد و در ادامه مولف می فرماید: شاید محوری ترین و اساسی ترین تفاوت روحی بین زن و مرد، میزان رقت قلب این دو جنس هست و در ادامه فواید و آسیب های رقت قلب را بسیار زیبا و دقیق تبیین می کند.

بخش دوم کتاب درباره ابعاد گوناگون نقش آفرینی زنان در برپا داشتن تمدن اسلامی می‌باشد و مسیری متعادل را در میان دو جاده افراط و تفریط ارائه می‌نماید و نشان می‌دهد که زنان چه نقش مهمی در ساختن جامعه و تمدن اسلامی دارند. در این بخش مولف با بیانی کاملا روان و در عین حال عمیق به معنای تمدن و هدف از تمدن اسلامی می پردازد سپس در ادامه با بیانی کاملا روان نقش بانوان در تمدن سازی از منظر فردی و خانوادگی و اجتماعی را تبیین می کند. در ادامه ایشان با دسته بندی منظم به تبیین نقش مادری و صفت خاص مادرانه و تلاش برای رشد دیگران می پردازند.

برشی از کتاب

مهمترین عنصر برای ساختن یک تمدن چیست؟

ممکن است بعضی بگویند ثروت یا صنعت،اما اینطور نیست؛همه متخصصان اتفاق نظر دارند مهم‌ترین عنصر در ساختن یک تمدن فکر و اندیشه است. باید فکر داشته باشی تا صنعت و اقتصاد و پیشرفت‌های مختلف فراهم شود. آن چیزی که پشتوانه همه پیشرفت‌ها و جهش‌های تمدنی است و همه این‌ها را می‌سازد علم و دانش و خلاقیت است. قوام فکر و اندیشه نیز به انسان‌هاست. در حقیقت رکن اصلی تمدن سازی، انسان سازی است. که این کار فقط از دست زنان بر می آید. تا انسان‌های اندیشمند متفکر و البته متعهد و درستکار نباشند تمدن اسلامی برپا نمی‌شود و هر آدمی که از این مجموعه کم شود جزئی از اجزای این تمدن کم شده است.

نقش انسان‌ها در ساختن تمدن صرفاً این نیست که باری را جابجا کنند تا بگوییم که امروزه با پیشرفت تکنولوژی ربات‌ها جای انسان را می‌گیرند اندیشه و فکر انسان‌ها است که پشتوانه صنعت، ربات و رایانه است. پس مهم‌ترین عنصر در ساختن یک تمدن، نیروی انسانی کارآمد است. از آن طرف هم اگر بخواهیم تمدنی را نابود کنیم پیش از هر چیز باید خانواده را نابود کنیم چون خانواده بنیاد اصلی انسان سازی است. ایشان در ادامه با قلمی شیوا و استدلال های جذاب به خطوط قرمز در نقش آفرینی اجتماعی زنان می پردازند و در انتها به مصادیق نقش آفرینی ضروری زنان در اجتماع می پردازند.

در فرازی از کتاب بیان می شود که یکی از بانوان شاخص که از شاگردان اخلاقی و عرفانی علامه تهرانیرضوان الله تعالی بودند و در اجتماع هم فعالیت بسیاری داشتند همسر ایشان به این مسئله معترض بودند که چرا از منزل خارج می‌شوی؟ هر دو خدمت مرحوم علامه تهرانی رسیدند و از ایشان در این باره سوال کردند. حضرت علامه تهرانی قدس سره فرموده بودند کار اجتماعی برای این خانم واجب شرعی است اگر امثال این زن مومنه در دانشگاه فعالیت نکنند این دختران جوان را چه کسی سرپرستی کند؟ چه کسی به آنها راه نشان بدهد. در واقع مولف حضور اجتماعی زنان را به صورت یک تکلیف الهی بیان می کند.

تصویر خبر

مطالب مرتبط :

اشتراک گذاری:

نظرات

نظری هنوز ارسال نشده است

ارسال نظر

ارتباط با جامعة الزهرا(س)

  • نشانی: قم، سالاریه، بلوار بوعلی
  • مرکز تلفن: ۳۲۱۱۲۰۰۰
  • دورنگار: ۳۲۹۲۵۱۱۰
  • صندوق پستی: ۳۷۱۸۵۳۴۹۳
  • کد پستی: ۳۷۱۶۹۱۶۶۴۵