کرسی ترویجی«مدیریت شهری دوستدار خانواده و حقوق بشر شرقی» با ارائه سرکار خانم دکتر کارپرور مدیر گروه پژوهشی مطالعات زنان برگزار شد ناقد این کرسی سرکار خانم دکتر حاجی اسماعیلی مدیر گروه آموزشی مطالعات زنان و سرکار خانم جاویدان از اساتید جامعه الزهرا به عنوان دبیر علمی کرسی در این جلسه حضور داشتند خلاصه کرسی جهت استفاده محقیقین و پژوهشگران به شرح ذیل است:
مهمترین شاخص پیشرفت یک کشور شهرهای آن میباشد. شهرها مرکز پیدایش، رشد و توسعۀ علوم و تمدن هر کشور هستند لذا شیوۀ مدیریت شهر بر ارتقاء شاخصهای رشد و پیشرفت یک کشور تأثیر مستقیم می گذارد. شهر در یک تقسیمبندی شامل سامانۀ کالبدی و مناسبات انسانی است و «حقوق شهری» به عنوان اصول حاکم بر مدیریت شهری، قواعد ادارۀ کالبد شهری و نیز مناسبات انسانی را رقم میزند. در بعد سخت افزاری ارتباط حقوق شهری با سامانههای کالبدی شهر توسط شهرداریها همواره مورد عنایت برنامهریزان شهری بوده اما ارتباط حقوق شهری با مناسبات انسانی و به ویژه خانواده به تازگی مورد توجه جامعهشناسان شهری قرار گرفتهاست. ایدۀ «شهر دوستدار خانواده» در اثر توجه به این ارتباط و در جهت رسیدن به شهر پایدار و تحقق سند توسعۀ پایدار پیگیری شد. بدیهی است این ایده در بستر نظام فکری سکولار و با توجه به تعریفی که این نظام فکری از خانواده، شهر و حقوق شهری دارد مدیریت شهری مخصوص به خود را به دنبال دارد، در حالی که در فرهنگ شرقی مبتنی بر نظام فکری توحیدی خانواده، شهر و حقوق شهری تعاریف دیگری پیدا می کنند که اقتضاء مدیریت شهری متفاوتی دارد. این در حالی است که امروزه فرهنگ شرقی بدون توجه به این نکته درصدد اقتباس از تکنیکهای برنامهریزی و مدیریت شهری غرب برای ادارۀ شهرهای خود است. این مسأله موجب بروز چالشهایی در این شهرها شده است که مهمترین آن تحمیل ذائقۀ عمومی بر مدیریت شهری فارغ از هماهنگی آن با اصول ارزشی و باورهاست. اصالت فردگرایی به جای خانواده گرایی در مدیریت شهری حتی در بخش سامانۀ کالبدی و عدم تاکید بر مقاوم سازی خانواده در برابر تهدیدات اجتماعی از دیگر چالشهای بی توجهی به دو نوع رویکرد در مدیریت شهری است. در این مقاله در محورهای زیر به تبیین چگونگی ارتباط این رویکردها با مدیریت شهری و تأثیر و تأثر آن در نسبت با خانواده می پردازیم.
بخش اول:
محور اول: بیان مؤلفه های شهر پایدار دوستدار خانواده
محور دوم: تعریف از خانواده در ادبیات جامعه شناسی شهری
محور سوم: حقوق شهری در ادبیات توسعه
محور چهارم: بیان نسبت مدیریت شهری با تعریفی که از شهر پایدار، حقوق شهری و خانواده در ادبیات توسعه و حقوق بشر غربی وجود دارد.
بخش دوم:
محور اول: تعریف شهر و حقوق شهری در فرهنگ شرقی
محور دوم : تعریف خانواده در حقوق بشر شرقی
محور سوم: بیان نسبت مدیریت شهری با تعریفی که در شرق از شهر، حقوق شهری و خانواده وجود دارد.
نظرات